Óda na domácí pekárnu

Autor: , 5.2.2016

Zatímco před několika málo lety byla domácí pekárna spíše raritou, kterou znali jen striktní vyznavači zdravého životního stylu nebo lidé držící nejrůznější diety, dnes je stále běžnějším kuchyňským pomocníkem. Není divu! Kdo by odolal právě upečenému domácímu chlebu, jehož vůně se opojně vine kolem? U pečení chleba však funkce domácí pekárny ani zdaleka nekončí.

Většina domácích pekáren má velmi jednoduchou konstrukci: vnitřek tvoří pečící vana s hnětací metlou, která těsto zpracuje tak kvalitně, jak by se vám ručně jen stěží podařilo. Po vypracování těsta automaticky následuje proces kynutí a pečení, takže se vůbec o nic nemusíte starat.

Jediné, co musíte udělat vy, je vybrat suroviny, ale i to bude díky chutným chlebovým směsím, které jsou běžně k dostání, hračka. Nabídka druhů a příchutí chlebových směsí je celá řada a k většině z nich stačí jen přilít studená voda. Chleba si také můžete ozvláštnit vlastní příchutí, ideální jsou nejrůznější semínka, sušené ovoce, oříšky či hrozinky. Chleba si tak připravíte ve výrazně čerstvější, chutnější a zdravější verzi, než na jakou jste zvyklí z pekáren a supermarketů.

Domácí pekárny obvykle nabízejí několik programů pečení, takže si můžete navolit i takový detail, jakým je míra propečení kůrky. Pojídání chleba tak povýšíte na labužnický zážitek, tím spíše, využijete-li funkci odloženého startu: do pekárny dáte suroviny, nastavíte čas, kdy má být hotovo, a z postele vás už může vábit vůně právě upečeného chleba.

Pekárna vám také připraví nadýchané těsto na housky, pizzy, bagety, buchty či kynuté knedlíky. Dražší pekárny (cena cca 3.000 Kč) si snadno poradí i se zavařováním a výrobou džemů, marmelád, ovocných čajů, paštik i výtečného domácího jogurtu.

Brožurka s recepty je obvykle součástí balení každé domácí pekárny. Vybrat si také můžete z široké nabídky kuchařek zabývajících se tímto tématem.

 

Diskuse k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ochrana proti SPAMu *

TOPlist